Comenius – Turcja

War and Peace – Turkeycoms4

Kolejne spotkanie odbyło się w ostatnich dniach listopada 2013 r. Aksaray w Turcji.

Uczniowie pracowali tym razem nad zagadnieniem „POKOJU” na świecie. Pierwszymi zajęciami były zajęcia integracyjne mające na celu zwalczenie uprzedzeń. Uczniowie przygotowali międzynarodową wersję piosenki Black Eyed Pease pt.”Where is the love”, zdobyli wiadomości na temat Amnesty International. W trakcie pobytu przygotowali obchody Międzynarodowego Dnia Pokoju, który zorganizowaliby we własnej szkole włącznie z plakatami. Uczyli się być negocjatorami w sytuacjach kryzysowych a także poznali postać Malali i starali się wyobrazić jak zachowali by się będąc na jej miejscu.

Oczywiście kosztowali typowych tureckich potraw:
börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym,
dolma – warzywa z farszem lub liście winogron, w które zawija się ryż z mięsem,
köfte – gotowane lub pieczone mięso,
jagnięcinę (kuzu) i wołowinę (sr), które prawie zawsze są grillowane na ruszcie albo przygotowane jako kebab.
Döner Kebap obecnie jest tureckim daniem narodowym. Kebaby mogą być mięsne, rybne lub warzywne. Najpopularniejsze to döner (plastry upieczonego mięsa), şiş (kostki mięsa upieczone na szpikulcu), adana (siekane mięso upieczone na szpikulcu) i iskender lub bursa (mięso z rusztu, polane sosem pomidorowym i jogurtem).
Oczywiście pili dużo herbaty (çay) i słodycze pod postacią balkawy i chałwy.

Uczniowie oczarowani zostali pięknym krajobrazem Kapadocji a przede wszystkim historycznymi podziemnymi i skalnymi miastami:
otwarte muzeum w Goreme,
czarodziejskie skały lub domki wróżek,
Dolina Róży,
podziemne miasto w Derinkuyu.

Wzięli również udział w pokazie malowania na wodzie- niezapomniane wrażenia.
Ogromne wrażenie zrobiła kultura, religia i obyczaje tak różne od naszych.